Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Tori Amos


Γεννημένη στις 22 Αυγούστου 1963 η Tori Amos(γεννημένη ως Myra Ellen Amos) είναι Αμερικανίδα πιανίστρια, τραγουδίστρια και τραγουδοποιός. Άρχισε να παίζει πιάνο σε ηλικία 2 ετών. Στα 5 της κέρδισε υποτροφία για το Peabody Conservatory of Music, όντας η νεότερη μαθήτρια που φοίτησε ποτέ εκεί. Αντιπαθούσε να διαβάζει παρτιτούρα και μπορούσε ακούγοντας ένα τραγούδι να το παίξει στο πιάνο.


Το 1985, αφού έπαιξε σε ένα μπαρ μια νύχτα, πήρε με το αυτοκίνητο έναν τακτικό πελάτη του μαγαζιού ο οποίος της επιτέθηκε σεξουαλικά, μια εμπειρία που αποτύπωσε αργότερα στο τραγούδι Me and a Gun. Την ίδια χρονιά σχημάτισε ένα γκρούπ, το Y Kant Tori Read με το οποίο κυκλοφόρησε ένα άλμπουμ που δεν είχε αποδοχή από κριτικούς και κοινό. Παρόλο που συχνά αναφέρεται με αμηχανία στο Y Kant Tori Read, έχει ερμηνεύσει διάφορα τραγούδια από αυτό live σε συναυλίες. Το άλμπουμ δεν τυπώνεται πλέον και οι αυθεντικές κόπιες θεωρούνται αρκετά πολύτιμες.

Tori Amos - Crucify(Live)


Οι αρχικές ηχογραφήσεις για το νέο album(Little Earthquakes) απορρίφθηκαν καθώς θεωρήθηκε πως το μοτίβο "κορίτσι και πιάνο"(από τις πρώτες που υιοθέτησαν αυτό το στυλ) δεν θα πουλήσει, όμως ξαναδουλεύτηκε και κατέληξε  γεμάτο με ωμά, συναισθηματικά φορτισμένα τραγούδια όπου θυμάται τη θρησκευτική ανατροφή της, τη σεξουαλική αφύπνιση, την πάλη να βρει την ταυτότητά της και το βιασμό που υπέστη. Το album αυτό έφερε μεγάλη επιτυχία.


Tori Amos - Me and a Gun(Live)


Συνέχισαν επιτυχημένες κυκλοφορίες όπως το single Cornflake Girl το οποίο ψηφίστηκε από τα καλύτερα των 90s από το περιοδικό Rolling Stone. Υιοθέτησε μπαρόκ επιρροές και σκοτεινό στιλ το τρίτο προσωπικό άλμπουμ Boys for Pele, εκμεταλλευόμενη το γεγονός πως ηχογραφήθηκε σε Ιρλανδική εκκλησία. Χρησιμοποίησε στοιχεία μυθολογίας και θρησκείας χρησιμοποιώντας τσέμπαλο, αρμόνιο, κλαβιχόρδιο χρησιμοποιώντας χορωδία, καμπάνες της εκκλησίας και πίπιζα.

Tori Amos - Father Lucifer(Live)


Κατά τη διάρκεια της συναυλίας για την προώθηση του Boys for Pele, συνειδητοποιεί πως είναι έγκυος αλλά αποβάλει, ακολουθεί και δεύτερη αποβολή. Το 1988 ακολουθεί ο γάμος της με το μηχανικό ήχου Μαρκ Χόλεϋ. Στο From the Choirgirl Hotel που κυκλοφορεί αργότερα υπάρχουν αναφορές στις αποτυχημένες κυήσεις της. Έπεται το To Venus and Back, στο οποίο υπάρχουν αναφορές από άλυτες δολοφονίες γυναικών στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού, παραισθησιογόνα φυτά και Ναπολέων Βοναπάρτης. Μετά από τρίτη αποβολή το 2000 φέρνει στον κόσμο την κόρη της. 

Tori Amos - Spark


Εμπνευσμένη από τα τραγούδια που άκουγε στο ραδιόφωνο ενώ φρόντιζε την κόρη της στο σπίτι της στη Φλόριντα, η Amos είχε την ιδέα να παράγει ένα άλμπουμ με διασκευές, ηχογραφώντας τραγούδια που έγραψαν άντρες σχετικά με το γυναικείο φύλο και αλλάζοντάς τα έτσι ώστε να δίνουν την οπτική των γυναικών. Κυκλοφόρησε το Strange Little Girls με ασυνήθιστες διασκευές.

Tori Amos - New Age


Η Amos ερμήνευσε τη διασκευή του Time του Τομ Γουέιτς στο Late Show with David Letterman στις 18 Σεπτεμβρίου 2001, μόλις μια βδομάδα μετά τα γεγονότα της 9ης Σεπτεμβρίου, σε μια περίοδο όπου πολλοί καλλιτέχνες εγκατέλειπαν τη Νέα Υόρκη ή δεν ήταν πρόθυμοι να ερμηνεύσουν δημόσια. Επίσης τραγούδησε στα Virgin Megastores στη Union Square της πόλης της Νέας Υόρκης την ίδια εβδομάδα.

Με το Scarlet´s Walk το 2002 εξερευνά την ιστορία της Αμερικής, των Αμερικανών και των Ινδιάνων, την πορνογραφία, το μαζοχισμό, την ομοφοβία και το μισογυνισμό. Ηχογράφησε το καλοκαίρι του 2004 στο studio της στην Κορνουάλη ένα άλμπουμ εμπνευσμένο από την αρχαία τέχνη της διατήρησης μελισσιών, την οποία και θεώρησε ως πηγή γυναικείας έμπνευσης και δύναμης. Μετά από εκτεταμένη έρευνα στο θέμα, η Amos έπλεξε τις ιστορίες από τα Γνωστικιστικά ευαγγέλια και της απομάκρυνσης των γυναικών από τη θέση ισχύος στους κόλπους της Χριστιανικής Εκκλησίας, για να δημιουργήσει ένα άλμπουμ βασισμένο στη θρησκεία και την πολιτική. Το άλμπουμ κυκλοφόρησε το Φεβρουάριο του 2005 με τον τίτλο The Beekeeper. Πραγματεύεται θέματα όπως ο θάνατος, η μοιχεία και οι διαμάχες σε μια ερωτική σχέση, και κάνει μια σύντομη αναφορά στον αρχαίο γνωστικό μυστικισμό. Η μουσική του είναι ίσως η πιο μελωδική της, και αποτελεί στροφή προς ένα πιο ρυθμικό ήχο.


Tori Amos - A Sorta Fairytale(Live)


Σε συνδυασμό με το άλμπουμ, η Amos κυκλοφόρησε μια αυτοβιογραφία με τη συνεργασία της δημοσιογράφου Αν Πάουερς σε θέματα μουσικής με τίτλο Piece by Piece το Φεβρουάριο του 2005. Αναφέρεται εκτενώς στο ενδιαφέρον της Amos για τη μυθολογία και τη θρησκεία και ερευνά τη διαδικασία με την οποία γράφει τραγούδια, καθώς και την πορεία της στη δισκογραφία. Το Νοέμβριο του 2004, ο αδερφός της Amos, Μάικλ, πέθανε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Η Amos έγραψε το τελευταίο τραγούδι του The Beekeeper, για εκείνον μέσα στο αεροπλάνο, ενώ επέστρεφε από την κηδεία. Έχει τον τίτλο Toast και συμπεριλήφθηκε τελευταία στιγμή στο άλμπουμ, και προσέθεσε το στίχο "πήγαινε αυτό το μήνυμα στο Μάικλ" στα συνοδευτικά φωνητικά του κομματιού The Beekeeper.



Έχει κάνει πολλές διασκευές τραγουδιών, τα οποία τα μεταμορφώνει πραγματικά δημιουργώντας κάτι νέο. Παραμένει μια από τις κορυφαίες καλλιτέχνιδες του καιρού μας, συχνά τα εισιτήρια για τις εμφανίσεις της εξαντλούνται. Όταν ανακοινώθηκε η παγκόσμια περιοδεία της το 2005, τα εισιτήρια και για τις 14 συναυλίες που θα έδινε για αρχή στην Αμερική εξαντλήθηκαν μέσα σε δέκα λεπτά. Έχει δώσει πάνω από 950 συναυλίες και ψηφίστηκε από το περιοδικό Rolling Stone το 2003 ως η πέμπτη καλύτερη ζωντανή παρουσίαση. Το αξιοσημείωτο στις συναυλίες της είναι πως αλλάζει τη λίστα με τα τραγούδια που θα ερμηνεύσει από βραδιά σε βραδιά.